Books I’ve read #2

Eén van de meest interessante onderwerpen om over te lezen vind ik de tweede wereldoorlog. Het is niet voor te stellen hoe mensen toen der tijd leefden en wat zij mee hebben gemaakt. ‘Ik schrijf u vanuit het Vel d’hiv’ is een bundeling van brieven die bewaard zijn gebleven vanuit Vélodrome d’Hiver. Op deze plek zaten de mensen die tijdens de grootste razzia uit de geschiedenis van Parijs waren overvallen. In het boek staan korte briefjes die de gevangenen schreven aan het thuisfront of andere familie of vrienden.

De flaptekst: ‘Achttien heimelijke brieven die het dichte, bewaakte, gesloten, gebarricadeerde Vel d’Hiv hebben kunnen verlaten … kwetsbare boodschappen vol liefde en hoop, angst en twijfel … Deze achttien wonderbaarlijke brieven getuigen van de gruwel van het Vel d’Hiv.’ – Tatiana de Rosnay, auteur van de bestseller Haar naam was Sarah

In de nacht van 16 op 17 juli 1942 vond de grootste razzia uit de Parijse geschiedenis plaats. Bijna 13.000 joden werden opgepakt; alleenstaanden of families zonder kinderen werden afgevoerd naar kamp Drancy, de anderen, met kinderen, naar het Vélodrome d’Hiver. Op deze plek, tot dan toe een sporttempel, moesten duizenden mannen, vrouwen en kinderen zien te overleven. Een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis die pas 50 jaar later algemene bekendheid kreeg door Tatiana de Rosnays beroemde roman Haar naam was Sarah .

Het enige wat er tot dan toe was, was een handvol briefjes, haastig in het geheim neergekrabbeld; soms bijna onleesbare kattebelletjes, die naar buiten werden gesmokkeld.

In Ik schrijf u vanuit het Vel d’Hiv worden deze documenten voor de eerste keer geopenbaard. De brieven en briefwisselingen werden door Karen Taieb, archivaris van het Mémorial du Shoah, in een begrijpelijke context geplaatst en ze beschrijft uitgebreid hoe het de betrokken personen verging (waarbij het lot van de gevangen schrijvers helaas maar al te vaak hetzelfde – Auschwitz – was…). Daarnaast werden de brieven aangevuld met foto’s, documenten en tekeningen. Tatiana de Rosnay, schrijfster van de bestseller Haar naam was Sarah, schreef een indringend voorwoord bij deze uitgave.

Hierdoor is een ontroerend en indrukwekkend monument opgericht voor degenen die waren geïnterneerd in het Vel d’Hiv en van wie de meesten het niet overleefden aangezien ze luttele dagen later werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een interessant maar ook dramatisch boek was. Wij weten inmiddels wel wat er met deze mensen is gebeurd. Uit sommige briefjes spreek nog hoop, dat hadden ze op dat moment nog. Te weten dat ze een paar dagen later worden afgevoerd naar Auschwitz en niet meer terug keren naar hun eigen verblijfplaats is vreselijk.

Koop op bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s